Українське матеріалознавче товариство (ЗВІТ про діяльність в 2012 році)

Значно збільшився склад учасників нашого товариства в 2012 році. В порівнянні з 2011 роком їх кількість зросла більше ніж в 1,5 рази – з 95 членів товариства до 151.

Так, членами товариства є представники багатьох організацій, в тому числі, академічних інститутів – проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича, електрозварювання ім. Є.О.Патона, надтвердих матеріалів ім. В.М.Бакуля, сцинтиляційних матеріалів, фізико-хімічного ім. О.В.Богатського, Харківського фізико-технічного низьких температур ім. Б.І.Вєркіна, Донецького фізико-технічного інституту ім. О.О.Галкіна, а також учбових закладів – Кіровоградського національного технічного університету, Житомирського державного технологічного університету, Миколаївського національного університету кораблебудування, української державної академії залізничного транспорту (Харків), Київського національного медичного університету, Луцького національного технічного університету, НТУУ «Київський політехнічний інститут», Черкаського державного технологічного університету, Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, Івано-Франківського державного технічного університету, Кіровоградського університету економіки, інформаційних технологій і управління, Східно-українського університету ім. В.Даля (Луганськ). Крім того, членами УМТ є представники підприємств – ДП ДНТЦ «Порошкова металургія», ДП НВКТ «Зоря-Машпром» та деяких інших.

Бюро товариства звертається з проханням розповсюдити анкети для участі в УМТ в 2013 році. Внесок, як і в минулі роки, складає 80 гривень. Цей внесок забезпечить учасникам конференції HighMatTech-2013 половину членського організаційного внеску та можливість отримати черговий шостий випуск журналу «Вісник УМТ».

Одним з основних видів діяльності УМТ є організація та проведення конференцій в галузі матеріалознавства.

В 2012 році було проведено Самсонівську конференцію «Матеріалознавство тугоплавких сполук», проведено традиційну, вже сьому, конференцію «Матеріали та покриття в екстремальних умовах» та конференцію «Порошкова металургія: її сьогодення та майбутнє», присвячену 60-річчю Інституту проблем матеріалознавства. УМТ прийняв участь в проведенні традиційного для нас Симпозіуму «Композиційні матеріали» осінньої сесії E-MRS в Варшаві (Польща).

Найближчим часом Ви отримаєте повідомлення про чергову конференцію HighMatTech-2013, яку буде проведено в НТУУ «КПІ» в жовтні 2013 року. Повідомлення про Симпозіум в Варшаві буде направлено на Вашу адресу після затвердження Оргкомітетом тематики в березні-травні наступного року.

В 2012 році за рішенням бюро УМТ за визначний внесок в розвиток матеріалознавства пам’ятною нагородою ім. Г.В.Самсонова були нагороджені

  • директор інституту надтвердих матеріалів ім. В.М.Бакуля академік НАН України Микола Васильович Новіков (Київ, Україна);
  • директор інституту металургії та матеріалознавства Георгій Фердинандович Тавадзе (Тбілісі, Грузія);
  • керівник Українського керамічного товариства професор Галина Дмитрівна Семченко (Харків, Україна);
  • керівник матеріалознавчого товариства «Сербія – MRS» професор Д.Ускокович (Белград, Сербія).

Керівництво УМТ просить Вас надіслати за цією електронною адресою Ваші мотивовані пропозиції щодо нагородження пам’ятною нагородою ім. Г.В.Самсонова до 15 лютого 2013 року.

Підготовлено до видання п’ятий випуск журналу «Вісник Українського матеріалознавчого товариства» за наявності 12 наукових робіт. Ми ще раз нагадуємо членам УМТ, що за рішенням Мінюсту України журнал «Вісник Українського матеріалознавчого товариства» є фаховим виданням. Повідомлення про це за №47 було опубліковано в Бюлетені ВАК України №3, 2010. Запрошуємо членів товариства до публікацій в наступному році!

Важливим напрямом діяльності УМТ є створення за його участю Української національної технологічної платформи. Така форма співробітництва між вченими та представниками бізнесу поширюється в країнах – членах Євросоюзу як одна з перспективних форм фінансування європейської науки, в тому числі за рахунок Рамкових програм науково-технічного співробітництва країн-членів ЄС. В Україні таке співробітництво між вченими та бізнесменами планується на основі Київської торгово-промислової палати. Для проведення підготовчої роботи організаціям НАН України було направлено роз’яснювального листа з закликом до організації Української національної технологічної платформи (УНТП) «Нові перспективні матеріали та їх виробництво в Україні». Було підготовлено інформаційний лист з описом створення УНТП. Отримано декілька пропозицій щодо створення УНТП. В подальшому планується вихід на організацію Української платформи з урахуванням вимог європейських партнерів.

Л.І.Чернишев,

Виконавчий директор УМТ.

Comments are closed.